fallback

Милиони британци ще получават оскъдни пенсии

20% от хората на възраст между 30 и 60 години изобщо не правят отчисления в пенсионни фондове

15:30 | 07.06.11 г.

Снимка:sxc.hu

Милиони британци ще получават доста оскъдни пенсии, тъй като правят минимални пенсионни отчисления или изобщо не правят такива, се посочва в публикуван днес доклад на шотландския пенсионен фонд Scottish Widows, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според изнесените в доклада данни половината британци на възраст между 30 и 60 години, или около 10 млн. души не спестяват за старини достатъчно средства, които биха им осигурили получаването на достойна пенсия.

Една пета от жителите на страната в тази възрастова група пък въобще не прави никакви пенсионни отчисления.

При това голяма част от жителите на страната са заявили желание да се оттеглят след 60-годишна възраст и да получават пенсия от минимум 24 300 паунда годишно.

„Данните нагледно показват наличието на сериозни проблеми, с които се сблъскваме при организирането на помощта на хората, когато ги призоваваме настоятелно да проявят по-голяма отговорност за осигуряване на старините си“, заяви президентът на пенсионния фонд Йън Нейсмит. „Трябва да предприемем решителни мерки за преодоляването на тази дълбоко вкоренена инертност“, добави той.

Експертът по пенсионните въпроси в инвестиционния фонд Hargreaves Landsdown Том Макфейл смята, че мнозина британци, дори да работят до 70-годишна възраст и повече, няма да успеят да получат пенсията, на която разчитат.

Нещо повече, той предупреждава, че около 10% от потенциалните инвеститори в задължителните правителствени пенсионни фондове вероятно ще изтеглят средствата си оттам за някакви свои текущи нужди. „Това е като да поведеш коня на водопой, а той вместо това да се обърне и да се отправи към кръчмата“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още