fallback

Повечето европейски индекси се понижиха, слабо представяне на банковия сектор

Европейските индекси на червено за четвърта поредна сесия, след серия слаби данни за световната икономика

19:46 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето европейски индекси се понижиха в понеделник, затваряйки на червено за четвърта поредна сесия, след като опасенията за гръцкия дълг и анемичния растеж на световната икономика помрачиха настроението на инвеститорите, въпреки че успешни тестове на ново лекарство качиха акциите на Bayer AG и повечето фармацевтични компании, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,55% до 272 пункта. Индексът изгуби 2,6% през последните три сесии, поради серия слаби данни за световната икономика, които кулминираха в петък с разочароващ доклад за заетостта в САЩ през май.

С отварянето на борсовата в Ню Йорк щатските пазари също се понижиха, с което циментираха загубите в Европа.

Финансовият сектор в Европа се представи най-слабо, повлечен от банките от периферията на еврозоната и тези, които имат значителна експозиция към Гърция.

Акциите на Credit Agricole и Societe Generale паднаха с над 2%. CAC 40 в Париж изгуби 0,70% до 3863 пункта.

Надеждите за прогрес в преговорите около гръцкия дълг помогнаха на европейските пазари да възстановят част от загубите си в петък, след като Атина съобщи, че разговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) са протекли успешно.

Ангъс Кемпбъл търговски директор на  London Capital Group обяви, че все още няма истински прогрес по проблемите около Гърция и че инвеститорите ще останат изнервени.

„Колебливото представяне на пазарите от миналата седмица се повтаря“, казва Кемпбъл. „Петъчната среща за Гърция на практика не реши нищо. Старата история - просто много приказки“.

Допълнителен натиск върху банките оказа публикация в Wall Street Journal, според която нараства подкрепата сред европейската финансова администрация за приемането на план, който ще принуди частните кредитори да приемат разсрочени плащания по гръцкия дълг.

В Атина National Bank of Greece изгуби над 4,5.%, докато в Мадрид  BBVA SA се раздели с над 2,5%.

Сред печелившите през днешната сесия се нарежда Bayer DE. Акциите на фармацевтичния гигант се повишиха във Франкфурт, след като компанията обяви, че е преминала успешно третата фаза от изпитанията на медикамента  Alpharadin, който значително подобрява шансовете за оцеляване на пациенти с рак на простатата.

Bayer беше най-силно представилият се компонент на DAX 30, който изгуби 0,34% до 7085 пункта. Deutsche Bank AG се раздели с 1,9%.

Новините от Bayer подкрепиха и на други фармацевтични компании, като Merck KGaA.

В Лондон  FTSE 100 беше единственият европейски индекс, който затвори на зелена територия с печалба от 0,14% до 5863 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още