fallback

Борсата в Португалия регистрира спад след изборите

Социалдемократите на Педро Пасош Коельо водят с 40% от гласовете, докато социалистите на настоящия премиер Жозе Сократиш събират около 28%

18:26 | 06.06.11 г.

Педро Пасош Коельо. Снимка: Ройтерс

Борсата в Лисабон регистрира спад днес след общите избори в страната, като инвеститорите очакват тежки мерки и трудни икономически времена, съобщи MarketWatch.

След като бе преброена по-голяма част от бюлетините, дясноцентристката Социалдемократическа партия, водена от Педро Пасош Коельо, печели около 40% от гласовете, докато социалистите на настоящия премиер Жозе Сократиш събират около 28% подкрепа.

На социалдемократите ще бъде необходима подкрепа за съставянето на парламентарно мнозинство и се очаква основен техен партньор да бъде консервативната Народна партия, която според прогнозите получава най-малко 11% от гласовете.

Португалският индекс PSI 20 загуби 1% следобед в унисон с останалите европейски пазари. Стойността на акциите на Sonae Industria SGPS SA спадна с 0,5%, а тези на Banco Comercial Portugues SA се понижиха с близо 3%.

Резулатите от изборите не се различават особено от показаното от предварителните социологически проучвания. Те слагат край на 6-годишното управление на лявата партия в момент, когато страната навлиза в труден период на строги мерки, свързани с предоставянето на спасителния пакет от 78 млрд. долара от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Първото препятствие пред социалдемократите се очертава сформирането на мнозинство и прокарването през парламента на мерките, предписани от ЕС, МВФ и ЕЦБ. Страната очаква икономически спад от 2% през тази и следващата година.

Коельо заяви, че неговото правителство „ще направи всичко по силите си за превъзмогване на големите трудности, пред които сме изправени, и да осигури гаранции, че (Португалия) няма  да се превърне във финансово бреме“ за Европа. Неговата партия е сред трите основни, които подкрепиха условията за предоставяне на спасителния пакет.

„Това, което каза СДП, когато подкрепи меморандума за споразумението с „тройката“, бе главно, че се съгласява с целите за намаляване на дефицита, но че желае партията, (спечелила изборите) на 5 юни, да бъде свободна да решава и претворява на дело собствената си програма за консолидиране на бюджета“, каза Дуарте Калдаш, анализатор от IG Markets в Лисабон, преди изборите.

„По принцип има някои области, в които „тройката“ не е уточнила ясно мерките, които трябва да бъдат предприети; например реформата за социална сигурност, правосъдието, социалните придобивки ... и тук програмата на СДП е по-тежка“, твърди Калдаш. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 18.08.22 г.
fallback