fallback

ЕС ще обсъди компенсации за фермерите заради скандала със зеленчуците

Министрите на земеделието ще разгледат възможността на извънредно заседание на 7 юни

17:34 | 06.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

На извънредно заседание на 7 юни министрите на земеделието на 27-те държави членки на Европейския съюз ще обсъдят възможността за компенсации за пострадалите фермери от „зеленчуковия скандал“, свързан със заразата от стомашно-чревна инфекция в Европа, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от РИА „Новости“.

Първоначално се предполагаше, че източник на заболяването са краставици от Испания, но в момента експерти не изключват варианта да са зеленчуци от конкретна ферма в северна Германия. Очаква се точните резултати от лабораторните изследвания да станат ясни утре.

Говорителят на ЕК отбеляза, че заради разпространението на стомашно-чревната инфекция „потреблението на зеленчуци намалява в целия ЕС“.

От болестта вече починаха 22-ма души. По данни на Световната здравна организация вече има регистрирани случаи на заболяване в 10 европейски държави.

Експерти твърдят, че причинител на заболяването е рядък щам на бактерията Escherichia colli, изолиран от тъкани на 7 болни в Германия и двама в Дания. Откритият щам е най-заразният и токсичен сред не особено опасните и дори безвредни щамове на бактерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още