fallback

Британската букмейкърска къща Betfred печели наддаването за Tote

Очаква се компанията да плати около 200 млн. паунда, половината от които ще влязат обратно в индустрията за конни надбягвания

11:39 | 03.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Базираната във Великобритания букмейкърска къща Betfred е била избрана да закупи Tote след процес на предлагане на оферти, започнал през ноември, съобщи BBC.

Според редактора в изданието Робърт Престън британският министър на културата Джереми Хънт е избрал Betfred, макар че сделката все още не е приключена, тъй като трябва да бъдат изгладени някои технически въпроси.

Цената засега остава неизвестна, но се смята, че печелившата компания е направила оферта от около 200 млн. паунда. Половината от сумата ще влезе в сектора на конните надбягвания, а по-голямата част от остатъка ще получи британското правителство.

От индустрията по надбягванията вероятно ще бъдат разочаровани, защото стана ясно, че предпочитат конкурентната оферта на SIP – консорциум, воден от председателя на борда на директорите на British Airways Мартин Броутън.

Британските правителства се опитваха да приватизират  Tote в продължение на почти 14 години, но никога не са били толкова близо до целта. Правителството се надява, че сделката няма да предизвиква спорове относно правилата за подпомагане в държавите членки на ЕС или да бъде провалена от съдебно решение.

Tote е създадена преди 83 години за легални залози на конни надбягвания, контролирани от държавата, и стои далеч от хватката на нелегалните букмейкъри. Компанията се наслаждава на монопол в залаганията на конни състезания в замяна на гаранция, че печалбите ще бъдат инвестирани отново в спорта.

Седалището на Tote е в Уигън, персоналът надхвърля 4 000 души, а понастоящем компанията влива половината от печалбите си в надбягванията. През миналата година Tote осигури почти 19 млн. паунда за конни надбягвания.

Усилията за продажбата на компанията през последните 3 години се натъкнаха на проблеми и правителството бе изправено пред свършения факт да получи доста по-малко пари от обсъжданите 400 млн. паунда през 2007 г. Jockey Club се противопостави на продажбата и пожела Tote да остане независима.

Компанията разполага с 517 букмейкърски пункта и монопол върху онлайн залаганията на конни състезания, както и с 60 хиподрума във Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 08.09.22 г.
fallback