fallback

UBS планира да установи инвестиционното си поделение извън Швейцария

Вариантите са Лондон, Ню Йорк или Сингапур, като стъпката цели да изолира компанията майка при загуби от инвестиционна дейност

21:22 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският финансов гигант UBS планира да отдели инвестиционната банка от своята структура и да я установи извън страната, предава The Wall Street Journal.

Целта е да бъдат успокоени местните регулатори, които искат да предотвратят ново спасяване на UBS от Швейцарската централна банка, ако тя изпадне в тежка ситуация, както през 2008, са споделили запознати.

UBS обмисля да регистрира инвестиционната си банка, която изгуби милиарди по време на финансовата криза, в Лондон, Ню Йорк или Сингапур, където би била под надзора на съответните регулаторни органи.

Швейцарските регулатори се надяват, че като отделно юридическо лице, ако инвестиционната банка изпадне в затруднение, то компанията майка няма да отговаря за загубите й.

В момента поделенията на UBS в чужбина разполагат с по-малко капитал от необходимото, тъй като UBS се е ангажирала да им помогне, ако изпитат финансови проблеми, твърдят източниците.

Не е сигурно обаче дали в случай на криза регулаторите по регистрация на инвестиционната банка няма да поискат от швейцарското правителство да покрие евентуалните й загуби, посочват запознатите.

UBS разчита на инвестиционната си банка за подобряване на финансовите резултати и юридическото отделяне няма да промени това, като по-голямата част от печалбите на инвестиционното поделение ще се връщат към компанията майка.  През първото тримесечие банката е генерирала 44% от приходите на UBS в размер на 9,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
fallback