fallback

Нетната печалба на Hellenic Petroleum расте заради преоценка на запасите от нефт

При усложнените международния условия за рафиниране, гръцката компания се фокусира върху намаляване на разходите

14:40 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на Hellenic Petroleum за първите три месеца на годината възлиза на 119 милиона евро, силно повлияна от 93 млн. евро положителни разлики от преоценка на стокови запаси в резултат на повишените цени на суровия нефт, се казва в прессъобщение на компанията. Преобразуваната нетна печалба (изчистена от ефекта на преоценката на стоковите запаси в началото на периода и други неоперативни разходи) за първото тримесечие на 2011 г. се увеличава с 5% спрямо същото тримесечие на 2010 г. до 45 милиона евро.

Показателят е благоприятстван от увеличения принос на компанията DEPA към резултатите на групата, както и от позитивния ефект от преоценката на деномираните в щатски долари заеми, водещи до печалба от курсови разлики в размер на 27 милиона евро.

Джон Костопулос, главен изпълнителен директор на групата, коментира резултатите така: “Усложнените международния условия за рафиниране, комбинирани с предизвикателствата на пазара в Гърция, се отразиха на нашите резултати. В тези трудни условия сме фокусирали усилията си върху продължаващо намаляване на разходите, както и върху ефективно управление на риска и на паричните потоци, с цел поддържане на стабилни балансови отчети. Продължаващата политическа нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка, високите цени на суров нефт и проблемите на гръцката икономика се комбинират за създаването на предизвикателна оперативна среда, която се отразява на работата ни. При тези условия нашият основен приоритет остава значителното подобрение на нашата конкурентност, чрез развитие на активите ни в областта на рафинирането, оптимизиране на структурата на разходите ни и използване на предимствата ни в качеството на продуктите и услугите, алтернативните възможности за доставки и търговия, географско покритие и интегрирани маркетингови операции. Проектът по надграждане на рафинерията в Солун вече е приключен, докато изграждането на новите съоръжения в рафинерията Елефсина напредва значително. Този проект е най-значимата инвестиция в развитие на групата през последните години и най-голямата производствена инвестиция в Гърция, която скоро ще доведе до позитивна трансформация в нашата група.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 09.09.22 г.
fallback