fallback

Волфганг Шойбле: Не сме изчерпали всички сценарии за подкрепа на Гърция

Фалит на Гърция би могъл да има още по-драматични последици от срива на Lehman Brothers, предупреждава германският финансов министър

11:33 | 26.05.11 г. 6

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле посочва днес в интервю за в. "Ханделсблат", че европейците "не са изчерпали всички сценарии за оказване на подкрепа на Гърция" и отбелязва, че евентуално преструктуриране на дълга на тази страна крие "големи рискове".

"Истината е, че в ЕС все още не сме изчерпали всички сценарии за оказване на подкрепа на Гърция", посочва Шойбле пред германското издание, признавайки, че "мерките за бюджетна дисциплина сами не могат са решат проблемите".

Помощта, отпусната от европейците и Международния валутен фонд (МВФ) на Гърция, е обвързана с много строго определени мерки за икономии.

"Необходима е перспектива за растеж в средносрочна перспектива", посочва Шойбле, който отбелязва по-специално инвестициите в слънчевата енергия в Гърция, както и електрическите мрежи.

Шойбле предупреждава, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг крие опасности, а това е сценарий, който все по-често се коментира.

Евентуален фалит на Гърция би могъл да има "още по-драматични последици от срива на Lehman Brothers", американската банка, чийто фалит през септември 2008 г. отприщи финансовата криза, предупреждава Шойбле.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още