fallback

Ще сподели ли Италия съдбата на Гърция?

Данните от Италия винаги са били лоши, но въпреки това останаха забележително стабилни по време на кризата, коментират анализатори

21:13 | 23.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

В края на миналата седмица S&P понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Италия, аргументирайки се с забавянето на икономическия растеж, нерешителните реформи и високите нива на правителствен дълг, пише CNBC.

Като трета по-големина икономика в еврозоната Италия определено има значение. Въпреки това, според някои анализатори все още не е сигурно, че пазарът ще окаже натиск върху италианските облигации.

„Въпреки негативните очаквания, които имаме за рейтингите на страните от периферията на еврозоната, ние не смятаме, че понижаването на рейтинга на Италия от S&P е абсолютно сигурно“, казва Уин Тин, директор на базираната в Ню Йорк Brown Brothers Harman.

„Данните от Италия винаги са били лоши, но въпреки това останаха забележително стабилни по време на кризата. В същото време другите страни от периферията на еврозоната бяха силно засегнати“, допълва той.

Пазарът остава нащрек за загубите от евентуално преструктуриране на гръцкия дълг и потенциалния ефект от подобно развитие върху балансите на европейските банки и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Определено ще станем свидетели на още понижения на рейтинги през 2011 г. Други страни, които трябва да наблюдаваме са Белгия и Франция, допълва Тин.

„Докато фалитът на Гърция, Ирландия и Португалия се считат за много вероятни в краткосрочен план, фалитите на Италия и Испания не се разглеждат като непосредствен риск“, казва Клаудия Пансери стратег на Societe Generale.

Все пак, анализаторите на Societe Generale очакват инвеститорите да окажат натиск върху италианските и испанските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още