fallback

МВФ призова Европа за спешни мащабни мерки за справяне с дълговата криза

На Гърция се пада задачата да се справи със затрудненото си положение и ако не успее, допълнителната подкрепа няма да бъде даром, казва президентът на Bundesbank

21:17 | 20.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) призова днес Европа спешно да договори по-мащабни мерки за справяне с дълговата криза, като отпусне повече пари за финансово затруднените европейски държави, съобщава Ройтерс.

Новият президент на германската централна банка Йенс Вайдман пък заяви, че на Гърция се пада тежката задача да се справи със затрудненото си положение и ако не успее, допълнителната подкрепа няма да бъде даром.

Разногласията в Европа за това как да бъдат преодолени нарастващите дългови проблеми на Гърция безпокои инвеститорите, а един високоспоставен служител на МВФ, използвайки необичайно остър тон, посочи, че ЕС трябва да покаже на пазарите, че стой здраво зад финансово затруднените си страни членки.

На пресконференция в Дъблин ръководителят на мисията на фонда в Ирландия Аджай Чопра каза, че Европа трябва да увеличи спешно спасителния си фонд - Европейски фонд за финансова стабилност - European Financial Stability Fund - EFSF.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings обяви днес малко по-рано, че е понижила с три степени оценката си за дългосрочните ценни книжа по дълга на Гърция и е определила перспективата на страната като "отрицателна". Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция на В+  от ВВ+  заради проблемите на страната при прилагането на важни икономически реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още