fallback

Siemens бе осъден да плати близо 650 млн. евро на Areva

Компанията е нарушила акционерното споразумение от 2000 г., в което има клауза за непредприемане на конкурентни действия

11:55 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Една от централите на Siemens. Снимка: компанията

Международният съд в Хага осъди германския концерн Siemens да заплати високо обезщетение на своя бивш партньор - френската атомна компания Areva. Според съдиите немците са нарушили акционерното споразумение между двете дружества от 2000 г., в което има клауза за непредприемане на конкурентни действия една срещу друга до 2020 г., в случай на раздяла, предаде Ройтерс. През 2000 г. двете компании създадоха джойнт-венчъра Areva NP.

Според решението на съда Siemens трябва да заплати на Areva 648 млн. евро плюс лихвите. Преди това германците поличиха за своя дял от почти една трета в общото предприятие 1,6 млрд. евро. Решението на съда задължава немския концерн да изплати глобата в рамките на едно тримесечие.  Изплащането на обезщетението ще бъде отразено в резултатите на германската компания за текущото тримесечие. Осемгодишният срок за непредприемане на конкурентни действия на двете компании бе намален от съдиите наполовина - на 4 години.

Немците, които притежаваха една трета от смесеното дружество, бяха въвлечени в най-големия следвоенен корпоративен корупционен скандал, който започна през 2006 г. и приключи с оттеглянето на председателя на компанията и главния изпълнителен директор.

През април 2009 г. германски прокурори претърсиха офиси на консорциума между фирмите във връзка с разследване за подкупи. Прокуратурата в Нюрнберг заяви, че са проверени 31 офиса на съвместната компания, както и частни резиденции, намиращи се в Германия и Чехия. Разследването е във връзка с корупционни практики в периода между 2002 и 2005 г. Според прокурорите френско-германският консорциум е платил няколко десетки милиони евро за рушвети, за да получи договори зад граница. Европейската комисия също ще заседава по отношение на клаузата за конкурентните действия. Французите започнаха съдебно производство през април 2009 г., след като Siemens подписа с руската "Росатом" договор за създаването на джойнт венчър с равно акционерно участие, като по думите на ръководителя на “Росатом“ Сергей Кириенко споразумението няма да навреди на договореностите на двете страни с други партньори. До 2030 г. двете компании искаха да построят в целия свят нови 400 ядрени реактори на стойност над 1000 млрд. евро.

Заедно с "Росатом" изпълнителният директор на Siemens Петер Льошер искаше да създаде нов гигант в сферата на ядрените технологии, който да се конкурира с останалите големи - Areva, Mitsubishi, дъщерната на Toshiba компания Westinghouse и обединението между GE и Hitachi. Бъдещето на този план обаче остава отворено. Наскоро Financial Times съобщи за намеренията на Siemens да излезе от съвместното предприятие с "Росатом", тъй като го счита за безперспективно и нежизеноспособно, а поводът за оттеглянето е ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още