fallback

RWE открива шансове за ядрен бизнес зад германските граници

Неясната съдба на германската ядрена индустрия „прокуди“ енергийния концерн зад граници. RWE може да участва в разширение на холандска АЕЦ

22:44 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Докато германските политици дискутират възможното излизане на страната от ядрената енергетика, RWE се опитва да разшити бизнеса си зад граници, пише Financial Times. Базираният в Есен концерн е постигнал принципно споразумение в спора си със своя конкурент Delta за холандската АЕЦ „Борсел“. Ако всичко приключи по план, има възможност RWE да участва с 20% в дружеството между Delta и френската EDF за строителството на нов реактор.

За концерна това би било добра възможност да построи нови капацитети в близост до германската граница, след което би могъл да продава електричество в Германия. Освен това компанията ще подобри и баланса си за въглеродния отпечатък и в резултат ще има нужда от по-малко сертификати. От 2013 г. електроцентралите ще плащат за всеки тон въглероден диоксид, който изхвърлят във въздуха, а безплатни квоти повече няма да има, напомня Financial Times.

RWE обаче експандира не само в Холандия – от 2009 г. германците управляват заедно с Eon смесената компания Horizon Nuclear Power във Великобритания. Тя трябва да построи до четири нови реактора на Острова за 17 млрд. евро. Политическото решение за проекта трябва да бъде взето най-рано през есента, заяви на общото събрание на Eon изпълнителният директор Йоханес Тайсен.

В „Борсел“ Delta планира да построи втори реактор. До средата на 2012 г. трябва да е готов проектът, а инвестициите ще са до 5 млрд. евро. Как точно ще участва RWE, все още не е ясно. Концернът може да се включи в строителството, да инвестира, или само да изнася тока. 

„Това е дългосрочен ангажимент, който от перспективата на капиталовите пазари подкрепяме“, цитира Financial Times анализатора на Macquarie Матиас Хек.

Правителството в Хага планира Ренесанс за атомната енергетика. Икономическият министър Максим Верхаген иска страната му да разполага с един или два нови реактора. През февруари той обеща да даде съответните разрешения до 2015 г. За сметка на това страната ще ограничи развитието на слънчевата енергия.

Когато преди две години германският концерн придоби енергопреносното дружество Essent, заедно с него в ръцете му преминаха 50% от АЕЦ „Борсел“. Delta, тогава също собствеик на половината акции, оспори това, защото според местните закони холандските реактори може да са собственост само на обществени дружества. Затова дяловете в централата бяха изключени от сделката за Essent и останаха собственост на множество малки акционери – холандски общини, а в замяна цената за Essent беше намалена с 950 млн. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още