fallback

Любителите на заговорите пируват покрай ареста на Строс-Кан

Международната преса и блоговете веднага извадиха теории в стил „Джон Гришам-Йън Флеминг“ за това как и къде е бил уловен в крачка шефът на МВФ

16:34 | 17.05.11 г.

Строс-Кан (вдясно) разговаря с Брафман в съда в Манхатън. Снимка: Ройтерс

Едва изпълнителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан бе арестуван по всички правила на американското законодателство и конспиративните теории вече започнаха да се прескачат, твърди в коментара си в CNBC Джеф Кокс. Международната преса и блоговете веднага извадиха теории в стил „Джон Гришам-Йън Флеминг“ за това как и къде е бил уловен в крачка.

В крайна сметка причините за свалянето на Строс-Кан или ДСК, както бързо бе припознат от международните консуматори на новини, са пределно ясни. Кандидатът от френската Социалистическа партия бе най-големият конкурент на губещия позиции президент на страната Никола Саркози и на практика се очакваше да спечели изборите относително лесно.

Фокусирането върху реномето на Строс-Кан като всеизвестен женкар долива масло в огъня както на вероятната история, че може да е извършил сексуално посегателство срещу хотелска камериерка в нюйоркския хотел, където бил отседнал, така и на дългата заплетена история, в която неговите политически врагове са залегнали в засада с намерение да го унищожат.

„Аз съм убеден, че това е международен заговор. Не е в негов стил. Всички знаят, че неговата слабост е съблазняването, жените. Това е начинът да го дискредитират“, смята Мишел Сабан, поддръжничка на Строс-Кан и старши съветник за парижкия регион, цитирана от The Telegraph.

Един от най-популярните варианти за заговор, предложени от блогъри, се базира върху интервю, дадено от Строс-Кан за френския вестник Либерасион на 28 април, в което той предвижда, че враговете му биха могли да използват склонността му към чести сексуални контакти срещу него. В цитат, посочен в Business Insider и не само там, Строс-Кан обяви, че трите му слабости са „парите, жените и еврейският ми произход“. 

Въпреки международния си привкус скандалът навсякъде се разглежда като чисто американски. „Съвременното американско общество е болно и диагнозата се нарича политическо благоприличие. Така че конкретната интрига срещу богат чужденец е съвсем вероятно обяснение за това, което се случи със Строс Кан“, пише в блога The Voice of Russia.

За вкус бе добавен и малко холивудски аромат– обвиняемият нае за водач на защитаващия го екип Бенджамин Брафман, познат със защитата на Майкъл Джексън и Пи Диди. Алибито, което в случая със Строс-Кан вероятно ще сработи по-добре, отколкото в случаите с Майкъл Джексън и Пи Диди, е, че той е напуснал хотела, преди изобщо да е станал опитът за сексуално насилие.

Но няма да бъде толкова лесно да се докаже наличието на заговор, особено ако се вземат предвид по-ранни версии на доста жени, които излизат на преден план при въвличането на служителя на МВФ в случая.

„Това е пълна халюцинация. Наистина, това ще бъде исторически момент за френския политически живот, но в негативен смисъл. Надявам се, че всички уважават презумпцията за невинност. Не мога да си представя, че се вярва в тази афера“, твърди Доминик Пай, дясноцентристки политически съперник на Строс-Кан, пред френска телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 18.08.22 г.
fallback