fallback

Европейските индекси регистрираха леки понижения

Значителен спад отбеляза гръцкият пазар, където индексът ASE Composite загуби близо 2%

19:33 | 16.05.11 г.

Жена минава край електронни табла с котировки на фондовата борса в Атина. Снимка: Ройтерс

Водещите европейски индекси приключиха сесията в понеделник с леки понижения на фона на растящите притеснения за държавния дълг на Гърция, които оказаха силен натиск върху гръцките книжа, предаде MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 280,13 пункта, след като по-рано отбеляза дъно за деня от 277,88 пункта. Индексът възстанови загубите, след като щатските индекси тръгнаха нагоре след по-слабото си отваряне.

Гръцкият индекс ASE Composite падна с близо 2%. Акциите на National Bank of Greece SA поевтиняха с 2,7%, а на EFG Eurobank Ergasias SA – с 3,9%.

Пониженията идват на фона на срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, която има да цел да подкрепи официално спасителен план за Португалия, но затрудненията на Гърция с дълговете й вероятно също ще бъдат предмет на дискусии. Очакванията са Гърция да поиска допълнителна финансова помощ.

Инвеститорите бяха принудени също да приемат новината, че управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан беше арестуван през уикенда заради обвинения в сексуално посегателство срещу хотелска камериерка в Манхатън. Строс-Кан участваше активно в разрешаването на дълговата криза в еврозоната. Името му беше спрягано също за вероятен кандидат за президентските избори във Франция догодина.

Франсис Хъдсън, глобален стратег в Standard Life Investments, посочва, че ситуацията със Строс-Кан е повлияла върху настроенията на инвеститорите по някакъв начин, „просто защото той може би няма да има възможност да участва в преговорите в бъдеще.“

„След като МВФ и ЕС изглежда си партнират във всички спасителни пакети, всъщност има значение, че има човек, който е запознат с целия процес”, допълва Хъдсън.

Френският индекс CAC 40 загуби 0,7% и приключи сесията на ниво от 3 989,82 пункта, като акциите на авиационния и отбранителен гигант EADS NV поевтиняха с 2,1%.

Във финансовия сектор цената на книжата на Credit Agricole SA падна с 1,3%, а на BNP Paribas SA – с 1%. Френските банки имат значителна експозиция към Гърция, отбелязва Хъдсън.

Банковите книжа поевтиняха и в Германия, където цената на акциите на Commerzbank AG падна с 3,5%, а на Deutsche Bank AG – с 0,8%. Германският индекс DAX 30 приключи търговията със спад от 0,2% до ниво от 7 387,54 пункта.

Междувременно акциите на Deutsche Boerse AG скочиха с близо 4%, след като Nasdaq OMX Group Inc. и IntercontinentalExchange Inc. оттеглиха съвместната си оферта за NYSE Euronext Inc. Офертата се считаше като опит да се осуетят плановете за обединение на Deutsche Boerse и NYSE Euronext, обявени през февруари.

Автомобилните книжа също допринесоха за загубите на индексите в Европа. Акциите на Volkswagen AG поевтиняха с 0,8%, на Daimler AG – с 0,9% и на BMW AG – с 0,5%. В Париж книжата на Renault SA загубиха 1,8% от цената си.

Британският индекс FTSE 100 остана почти непроменен – той отбеляза спад от 0,04% до 5 923,69 пункта. Акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC поевтиняха с 1,3%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 20.08.22 г.
fallback