fallback

BP в последен опит за спасяване на арктическата сделка с Роснефт

Руски олигарси искат 35 млрд. долара в кеш и акции на BP, за да разрешат сделката

13:29 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

BP прави последни опити да спаси сделката с Роснефт, преди предложението за размяна на акции в размер на 16 млрд. долара с руския държавен нефтен гигант да изтече в понеделник полунощ, пише Financial Times.

Британската нефтена група води преговори с Роснефт, както и с руските олигарси от TNK-BP, партньорско сдружение с BP, което според сега действащите договорености има изключителни права върху операциите на BP в Русия, за постигне на изгоден и за трите страни компромис.

Потенциалното изкупуване на Alfa-Access-Renova (AAR) - дъщерната компания, чрез която частните руски инвеститори държат своя дял в TNK-BP, е едно от обсъжданите решения, посочват източници, запознати с преговорите.

Според решението на съда по-рано този месец, предложената от BP замяна на акции за 16 млрд. долара с Роснефт може да бъде осъществена, но само ако BP позволи на TNK-BP да участва в евентуалните планове за изследване на Арктика с Роснефт.

Размяната на акции също така трябва да бъде и чувствително преструктурирана, като акциите и на двете компании трябва да останат в тръстов фонд. Решението на съда е победа за AAR, които се опитваха да блокират алианса между BP и Роснефт, настоявайки, че подобна сделка нарушава споразумението на акционерите на TNK-BP.

В изявление Роснефт посочи, че не иска TNK-BP за партньор в евентуални операции в Арктика. Руският нефтен гигант се страхува, че няма да има достъп до техническата експертиза на BP, ако алиансът е структуриран през TNK-BP.

Изкупуването на  AAR е един от начините за справяне със ситуацията. Миналия месец BP и Роснефт предложиха 27 млрд. долара за акциите на AAR, но предложението беше отхвърлено от руските олигарси, които настояват за 35 млрд. долара, главно в кеш, но и в акции на BP. Това предложение беше отхвърлено от британската група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още