fallback

Марк Мобиус: Ситуацията в Европа не изглежда добре

Надявам се лидерите в региона да осъзнаят, че икономическият растеж е единственият начин за изплащане на дълговете, казва шефът на Templeton

10:25 | 16.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на суровините са във възходящ тренд въпреки големите спадове в последните дни и ще нарастват в долари в дългосрочен план, а ситуацията в Европа не изглежда добре, е заявил за CNBC Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group.

“Дългосрочният тренд при суровините зависи от съотношението търсене/предлагане. Винаги съм казвал, че ще има колебания в цените - понякога до 20%. Няма съмнение, че в дългосрочен план те ще поскъпват в доларово изражение, но силата на долара ще ограничи ръста им“, казва Мобиус. „Тенденцията като цяло определено е нагоре, в която и да е валута. Разбира се, развиващите се икономики се възползват от по-силните си валути и поскъпването на суровините не се усеща както в САЩ“, добавя той. По отношение на Европа Мобиус е загрижен, че Гърция може да спре да обслужва дълговете си, което би могло да се пренесе и при други периферни икономики от еврозоната като Ирландия и Португалия. „Положението не е добро. За съжаление лекарството, което се прилага е същото, което бе използвано по време на азиатската криза, а то, както знаем, не помогна“, отбелязва Мобиус. „Икономическият растеж е единственият начин за изплащане на дълговете, така че се надявам ЕЦБ и лидерите от региона да осъзнаят това“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още