fallback

Стиглиц: Бюджетните съкращения са експеримент, който вече е опитван без резултат

Те пречат за създаването на работните места, необходими за икономическия растеж, смята икономистът

21:03 | 13.05.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Фискалните ограничения не работят и пречат на страните да създават работните места, необходими за генерирането на икономически растеж, заявява Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

“Рестрикциите са експеримент, който вече е опитван безрезултатно”, е казал днес икономистът в Копенхаген. Според него бюджетните съкращения в период на нисък икономически растеж водят до по-висока безработица и осуетяват възстановяването.

Европейските лидери са обсебени от фетишизъм по отношение свиването на бюджетните дефицити, смята Стиглиц. „Ограниченията не работят, те не водят до по ефективни и по-бързо растящи икономики”, посочва професорът от Columbia University.

Понастоящем Гърция, Ирландия и Португалия са под натиск за бюджетни съкращения, които предизвикаха антиправителствени протести и стачки в трите страни, припомня Bloomberg. 

Фискалните ограничения обаче засега не успяват да убедят повечето инвеститори, че тези държави ще избегнат необслужване на дълговете си, показва проучване на Bloomberg Global Poll, публикувано днес.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още