fallback

ЕС предупреждава за по-висок бюджетен дефицит в Гърция

След повече от година на опити за затягане на фискалната дисциплина гръцкият бюджетен дефицит все още е 10,5% от БВП

18:04 | 13.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Гръцкият бюджетен дефицит се очаква да надхвърли договорения с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) лимит, съобщава Bloomberg.

На срещата си следващата седмица финансовите министри на страните от еврозоната се очаква да гласуват допълнителен спасителен пакет за Гърция, за да предотвратят фалита на страната.

Фискалният дефицит на Гърция за 2011 г. се очаква да достигне 9,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, обяви в петък Европейската комисия (ЕК). Това надхвърля лимита от 7,4%, заложен в споразумението на Гърция с МВФ и ЕС в замяна на отпуснатия миналата година спасителен пакет в размер на 110 млрд. евро.

Публичният дълг на Гърция, който вече е на първо място сред страните от еврозоната като процент от БВП, се очаква да достигне 158% до края на годината. През първото тримесечие на годината гръцката икономика нарасна с 0,8% спрямо предишните три месеца.

Финансовите министри на страните от еврозоната ще се срещнат на 16 май в Брюксел, за да обсъдят възможността за допълнителна помощ за Гърция. От приемането на спасителния пакет за страната досега доходността по 10-годишните гръцки облигации се удвоила. Това усложнява плановете на гръцкото правителство да се върне на облигационните пазари през следващата година, когато трябва да набере 27 млрд. евро.

ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърдиха опозицията си срещу идеята за преструктуриране на гръцкия дълг. На 11 май комисарят по валутната политика на съюза Оли Рен предупреди, че подобна стъпка би имала „катастрофални последици“ за страната и еврозоната като цяло.

След повече от година на опити за затягане на фискалната дисциплина, които включваха повишаване на данъците и намаляване на заплати и пенсии, гръцкият бюджетен дефицит все още е 10,5% от БВП – повече от 3 пъти над допустимия според договора за ЕС. Дългът се повишава и се очаква да достигне 166% от БВП на страната през следващата година, в случай че не бъдат предприети спешни мерки, се казва в изявление на комисията от днес.

Евростат публикува и прогнози за БВП на Ирландия и Португалия, двете страни от еврозоната, които последваха Гърция и потърсиха финансова помощ. Дефицитът на Ирландия се очаква да достигне 10,5% през тази година, докато този на Португалия, чиято икономика се сви с 0,7% през първите три месеца на годината - 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още