fallback

Нов спад за борсите в Европа

"Горещите пари" излизат от пазара на суровини, което води и до спад на фондовите борси, коментират анализатори

19:27 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Западна Европа записаха нова негативна серия, което се дължи основно на представителите на добивния сектор. Те попаднаха под натиск заради разпродажбите, които се наблюдават на пазарите на суровини, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 изгуби 0,7 на сто до 281,80 пункта в днешната сесия.

На фона на пропадането на среброто с близо 10% за последното денонощие пазарната капитализация на италианския производител на метала Fresnilo се стопи със 7,6 на сто. Акциите на Kazakhmys поевтиняха с 2,9 на сто, а тези на Vedanta Securities изгубиха 3,2 на сто.

Основният индекс на  борсата в Лондон FTSE 100 се понижи с 0,5 на сто до 5 945 пункта.

„Много спекулативен капитал бе насочен към пазарите на суровини, а сега той е извън пазара”, коментира Филип Гийзел от BNP Paribas за медията. От началото на поевтиняването при суровините, което се наблюдава от първите дни на април, „горещите пари” излизат от сектора, смята анализаторът.

Това от своя страна означава, че могат да се очакват нови загуби. „Имам чувството, че има още много спекулативен капитал, който не е излязъл от пазара”, обобщава той.

Водещият френски индекс CAC 40 се понижи с 0,9 на сто до 4 023 пункта. В Германия DAX загуби 0,7 на сто до 7 444 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още