fallback

МВФ: Европа трябва да остане нащрек, за да избегне бъдещи кризи

МВФ очаква растежът в Европа да се ускори до 2,6% през 2012 г., след като се задържи на 2,4% през 2011 г.

15:43 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на Европа набира скорост, но е наложително провеждането на реформа в сектора на финансовите услуги и решителното прилагане на адекватни политически действия за подобряване на фискалното здраве на страните от ЕС, за да се избегнат бъдещи кризи, се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

В икономическата си прогноза за Европа (Regional Economic Outlook for Europe) МВФ очаква растежът в региона да се ускори до 2,6% през 2012 г., след като се задържи на 2,4% през 2011 г.

Растежът в развитите европейски страни ще остане 1,7% през 2011 г. и ще се повиши до 1,9% през 2012 г., посочва фондът. 2011 г. ще бъде първата след началото на кризата, в която всички от групата на развиващите се европейски страни ще се завърнат към положителен икономически растеж.

По-високите цени на суровините и доброто икономическо възстановяване трябва да качат инфлацията до 3,8% през 2011 г., въпреки че фондът очаква нарастването на потребителските цени да се понижи до 3% през 2012 г. В прогнозата си МВФ предполага, че покачването на цените на храните и петрола е временно.

Безработицата и увеличаващите се дисбаланси в доходите също предизвикват загриженост, посочва МВФ.

Европа трябва да задълбочи финансовата си и икономическа интеграция и да изгради по-силни институции, за да се справи с кризите в финансовия сектор, съветва МВФ. Възстановяването на доверието в банковата система в развитите европейски страни е „предварително условие за окончателното разрешаване на кризата“, се казва в доклада.

В развитите европейски страни трябва да бъдат взети мерки за възстановяване на доверието – необходимо е провеждането на структурни реформи, фискална консолидация и заздравяване на финансовата система, най-вече в периферията на еврозоната, казва Антонио Боргес, директор на европейския департамент на фонда.

„Развиваща се Европа засега се оказва устойчива за негативните ефекти от дълговата криза в периферията на еврозоната. Въпреки това развиващите се европейски страни трябва допълнително да положат усилия за понижаване на фискалната си и финансова уязвимост и да преориентират растежа си към износа“, казва Боргес.

Представянето на експортния сектор в някои страни от „сърцето на Европа е забележително“, казва той. „Европа разбира се печели от общото възстановяване което наблюдаваме. Това обаче, потвърждава и нещо много важно – европейската интеграция носи реални печалби, от които някои страни успяват да се възползват, за да подобрят конкурентоспособността си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още