fallback

Гърция ще извърши решителна разпродажба на активи в замяна на нови 60 млрд. евро

Ако бъде одобрен, новият заем ще покрие нуждите от финансиране на страната в размер на 27 млрд. евро през 2012 г. и 32 млрд. евро през 2013 г.

15:48 | 11.05.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Гърция е близо до споразумение с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за допълнителна финансова помощ в размер на 50 – 60 млрд. евро в замяна на мащабна приватизационна програма, съобщава Ройтерс.

След като пазарната цена на финансирането на Гърция достигна непосилни нива, затъналата в дългове страна едва ли ще успее да се върне на облигационните пазари през следващата година, както беше предвидено при договарянето на настоящия спасителен пакет. Ето защо Атина се нуждае от план „Б“, посочва агенцията.

Във вторник Гърция отрече информацията, че обсъжда нов спасителен пакет за 60 млрд. евро. В същото време доходността по гръцките облигации отново нарасна поради опасения, че без допълнителна помощ от ЕС правителството в Атина ще бъде принудено да преструктурира дълга си.

Френският финансов министър Кристин Лагард заяви, че все още не е взето решение за вероятния размер или форма на евентуална допълнителна помощ за Гърция, но подчерта, че за преструктуриране на гръцкия дълг не може да става и дума.

„Очакваме Гърция да подпише нов меморандум с тройката (ЕС/МВФ и Европейската централна банка), за да си осигури финансиране за около 60 млрд. евро в допълнение към спасителния пакет от 110 млрд. евро, договорен преди година“, пише гръцкият всекидневник Та Неа, цитиран от Ройтерс.

Крайъгълният камък на новата сделка ще бъде много смела програма за приватизация, посочва изданието, позовавайки се на източници от ЕС и МВФ.

Миналия месец социалистическото правителство на Гърция оповести планове за продажба на дялове в ключови индустрии с цел да набере 50 млрд. евро чрез приватизация до 2015 г.

Според проучване на общественото мнение мнозинството гърци смятат, че правителството трябва да продаде активи, за да спаси страната от дълговата криза. Те подкрепят плановете на Атина да продаде държавните дялове в редица индустрии.

„Ако бъде одобрен, новият заем ще покрие нуждите от финансиране на страната в размер на 27 млрд. евро през 2012 г. и 32 млрд. евро през 2013 г.“, пише Та Неа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още