fallback

ОИСР: По-бърз икономическия ръст в САЩ и запазване на темпа в еврозоната

Според ОИСР икономическите показатели предполагат разрастване до стабилен темп или леко забавяне на растежа на повечето страни от ЕС

20:42 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Предварителните съставни показатели на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват ускоряване на икономическия растеж в Съединените щати и стабилизиране на ритъма на растежа в еврозоната, съобщава Франс прес.

Тези показатели имат за цел да направят изпреварваща оценка на моментите на обрат на икономическата активност спрямо тенденцията, припомня организацията.

Този месец те отразяват известни различия в ритъма на икономическата активност сред основните световни икономики.

Показателите "предполагат разрастване до стабилен темп или леко забавяне на растежа на повечето страни от Европейския съюз". Икономическият растеж в еврозоната ще се стабилизира, като например във Франция ритъмът на растеж ще бъде "стабилен, но бавен", а Италия върви към забавяне.

Единствено Германия се справя добре, тъй като нейният показател продължава да сочи "разрастване спрямо тенденцията". Извън еврозоната стабилен, но бавен растеж има и във Великобритания.

Съединените щати, Русия и Китай се очаква да отчетат ускоряване на растежа, докато показателят за Бразилия сочи забавяне на икономическата дейност.

"Поради извънредните обстоятелства в Япония засега не е възможно да бъдат представени достоверни прогнози за нейния съставен показател", посочва ОИСР.

Организацията, обединяваща най-богатите страни в света, ще представи в края на месеца новите си прогнози за икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 18.08.22 г.
fallback