fallback

Най-големият хедж фонд за борсови стоки загуби $400 млн. от спада на петрола

Мениджърите на фонда Clive Capital признават, че не могат да обяснят какво е причинило „унищожението“ на петролните пазари

11:28 | 09.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Clive Capital, най-големият хедж фонд за борсово търгувани стоки в света, се наложи да преглътне загуби от над 400 млн. долара като резултат от драматичния срив в цените на петрола в края на миналата седмица, пише Financial Times.

Базираният в Лондон Clive Capital, който управлява средства от 5 млрд. долара на свои клиенти, е най-големият от няколко ключови хедж фонда, за които се предполага, че са понесли тежки загуби след неочакваните разпродажби в края на миналата седмица.

Други, включително управлявания от Андрю Хол фонд Astenbeck Capital, са понесли двуцифрени загуби като процент от инвестиционните си портфейли, посочват анализатори.

Размерът на загубите илюстрира, че дори най-предпазливите инвеститори в борсови стоки са били изненадани от корекцията в цените на петрола, която се превърна в един от най-резките дневни спадове в историята.

В писмо до инвеститорите, изпратено в петък, от Clive Capital посочват, че за миналата седмицата са изгубили 8,9% поради „необичайното“ движение на цените в четвъртък. Мениджърите на Clive Capital признават, че не могат да обяснят какво е причинило „унищожението“ на петролните пазари.

„Движението в цените на сорта брент в четвъртък има стандартно отклонение от 5%“, се посочва в писмото на Clive Capital. Подобно отклонение се наблюдава изключително рядко в рамките на един ден.

Въпреки че някои хедж фондове постепенно бяха започнали да се подготвят за корекция, скоростта и мащабите на събитието изненадаха инвеститорите, включително Clive Capital. Падайки до 105,15 долара за барел в петък, цената на брента се понижи с повече от 16 долара за два дни.

След корекцията доходността на фонда Clive Capital от началото на годината е малко под нулата. Хедж фондът имаше сравнително добро представяне през четирите месеца до края на април.

Повечето мениджъри обаче остават оптимистично настроени и очакват цените на борсовите стоки да продължат да нарастват. „Пазарите са доста силни“, се посочва в писмото на Clive Capital.

От 2007 г., когато е основан, средната годишна възвращаемост на Clive Capital е 27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още