fallback

Разочароващи банкови резултати понижиха европейските индекси

В Германия акциите на Adidas подкрепиха DAX 30, а португалският индекс се повиши, след като МВФ и ЕС потвърдиха отпускането на спасителен заем на страната

19:45 | 05.05.11 г.

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията в четвъртък със спад след разочароващи резултати на банки като британската Lloyds Banking Group PLC и френската Societe Generale SA, а Европейската централна банка остави основния лихвен процент без промяна, предаде MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 регистрира понижение за трета поредна сесия и затвори със спад от 0,3% до 277,79 пункта. От началото на седмицата индексът е загубил 2%.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише намекна, че лихвеният процент в еврозоната няма да бъде променян и на следващото редовно заседание на институцията, което е насрочено за началото на месец юни.

След коментарите на Трише еврото загуби 1,1% до 1,4667 долара.

Освен ЕЦБ, и Английската централна банка остави непроменена основната лихва днес.

Значителен спад на цената на акциите бе регистриран при книжата на Lloyds Banking Group, които поевтиняха с 8%. Британската банка отчете загуба в размер на 2,44 млрд. паунда за първото тримесечие. 

Акциите на френската банка Societe Generale поевтиняха с 5%, след като банката обяви неочакван спад на нетната печалба за първото тримесечие от 14%.

Воден от понижението на цената на акциите на SocGen, френският индекс CAC 40 се понижи с 1% до 4 004,87 пункта. Втората по големина търговска верига в света - Carrefour SA, също натежа на индекса, след като акциите й поевтиняха с 1,9%. Компанията отложи планираното листване на 25% от подразделението си за имоти.

В Германия DAX 30 приключи сесията почти без изменение на ниво от 7 376,96 пункта, след като повишението на акциите на Adidas AG компенсира загубите в строителния и финансовия сектор. Акциите на германския производител на спортно облекло поскъпнаха със 7,2%, след като компанията повиши прогнозата си за годишните приходи.

Във Великобритания FTSE 100 загуби 1,1% до 5 919,98 пункта, воден от Lloyds и Schroders.

Международният валутен фонд и Европейският съюз потвърдиха отпускането на спасителен заем в размер на 78 млрд. евро на Португалия.

Акциите на Banco Comercial Portugues и Banco Espirito Santo поскъпнаха с 3,1% и 4,6% съответно, помагайки на португалския индекс PSI 20 да нарасне с 1,2% до 7 745,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 28.08.22 г.
fallback