fallback

Deutsche Bank поема курс към рекордна печалба

Най-голямата германска банка отчете печалба от 3 млрд. евро преди данъците за първото тримесечие и се цели в годишна печалба от 10 млрд. евро

10:00 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акерман ще напусне борда през 2013 г. и иска да остави банката в стабилно състояние.
Снимка: DB

Най-голямата германска банка - Deutsche Bank AG, повиши печалбата си за първото тримесечие на годината въпреки негативния за бранша тренд. Концернът отчете печалба от 3 млрд. евро преди данъци, което е с 8% по-висок резултат от също силното за банката последно тримесечие на 2010 г.

Резултатът е „важна стъпка към постигането на нашата цел от 10 млрд. евро за тази година“, пише председателят на Надзорния съвет Йозеф Акерман в писмо до акционерите.

Запитани от Ройтерс анализатори са предвиждали печалба преди данъци в размер на 2,7 млрд. евро. Големите банки в САЩ и Швейцария, които вече публикуваха финансовите си резултати, отчетоха по-слаби резултати за първото тримесечие спрямо последното на миналата година.

Само в областта на инвестиционното банкиране, най-силната част на концерна, през първите три месеца печалбата е била 2,6 млрд. евро. Приходите са останали стабилни, за разлика от чуждестранните конкуренти на Deutsche Bank, които са пострадали най-вече от спад в търговията с облигации. „Продуктите ни в целия сектор разшириха пазарните си дялове и така се утвърдихме като лидер сред инвестиционните банки“, пише още Акерман в междинния доклад, цитиран от Handelsblatt.

Според анализатори резултатът показва, че инвестициите, които Deutsche Bank предприе по време на кризата, вече се изплащат, а ножицата между силните и слабите банки става все по-голяма. За подобна тенденция съобщи в сряда и втората по големина швейцарска банка Credit Suisse. Тя обяви 45% спад на печалбата си за първото тримесечие, с което не оправда очакванията на анализаторите.

Инвестиционното банкиране е най-силната част на Deutsche Bank. От него се очаква и лъвският пай в годишната печалба на групата – 6,4 млрд. евро. От дейността на филиалите и работа с клиенти банката очаква печалба за 2011 г. в размер на още 1,6 млрд. евро.

Чистата печалба на Deutsche Bank за първото тримесечие е 2,1 млрд. евро – вторият най-добър резултат в историята на концерна. Само в началото на 2007 г. печалбата е била по-висока. Може би затова Акерман се изказва толкова оптимистично.

Най-късно през 2013 г. той иска да се оттегли от борда и да предаде щафетата на наследника си във възможно най-доброто състояние на банката. Амбициозната цел – годишна печалба от 10 млрд. евро, обаче може да бъде постигната, само ако се започне програма за затягане на коланите и инвестиционното банкиране спечели още по-голям пазарен дял. Сигналите за това са добри, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още