fallback

Ел-Ериан: Гърция трябва да преструктурира дълга си

Гърция се нуждае от „за предпочитане доброволно и подредено преструктуриране“, казва изпълнителният директор на PIMCO

18:43 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция е далеч от вероятността да стабилизира финансовата си система и трябва да преструктурира дълга си, заявява Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Company (PIMCO) в интервю за германския всекидневник Handelsblatt, цитиран от CNBC.

„Досега никое решение за гръцката криза не е проработило. Много хора, включително и аз, не вярваме, че тези решения ще проработят в бъдеще“, казва Ел-Ериан.

Гърция се нуждае от „за предпочитане доброволно и подредено преструктуриране“, за да се освободи от дълговото си бреме, допълва той.

Ел-Ериан посочва, че спасителният план за Гърция, приет от Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) не е довел до очакваните резултати и призова за бързи действия.

„Това означава опитите за спасяване на Гърция да бъдат прекратени, ако не дават и няма реален шанс да дадат резултат“, казва Ел-Ериан.

Ел-Ериан все пак признава, че прилагането на спасителния план е понижило риска за други страни и институции.

Дълговата криза не може да бъде разрешена, като просто се наливат пари, казва той. „Прибавянето на нов дълг към вече съществуващия не е дългосрочно решение“.

Спекулациите, че Гърция ще трябва да преструктурира дълга си, нараснаха въпреки предупрежденията на много политици, че подобно развитие би имало катастрофални последици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още