Инфлацията при цените на храните в ЕС през февруари надвишава нивото на цялостната инфлация, показва справка, разпространена от Министерството на земеделието и храните.
Развитие при земеделските цени
Повечето земеделски цени в ЕС растат в продължение на много месеци, а през февруари 2011 г. цената на телешкото дори е преминала най-високите нива, достигнати през периода 2007/2009 (+5%).
Цените на земеделските стоки в ЕС са се увеличили още повече през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец (с изключение на сиренето, чиито цени са намалели с 1% и ечемика, чиито цени поддържат същото ниво): мека пшеница (+6%), твърда пшеница (+8%), царевица (+4%), обезмаслено мляко на прах (+8%), масло (+5%), телешко (+1%), свинско (+6%) и пилешко (+5).
За всички продукти ценовите нива от февруари 2011 г. са били над нивата, наблюдавани преди една година (мека пшеница (+106%), твърда пшеница (+82%), царевица (+69%), ечемик (+96%), обезмаслено мляко на прах (+25%), масло (+31%), сирене (Eдам) (+17%), телешко (+7%), свинско (+6%) и пилешко месо (+18%).
Развитие при потребителските цени
През февруари 2011 г., в сравнение с предходния месец, инфлацията при цените на храните (+0,6%) надвишава нивото на цялостната инфлация (+0,4%).
С изключение на рибата и морските храни (-0,4%), всички други отчитани категории отбелязват още увеличение на цените през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец, като плодовете и зеленчуците са категориите с най-голям темп на увеличение – съответно с 2,2% и 1,7%.
В сравнение с преди година, цените на потребителските стоки показват по-високи нива, особено забележими при категориите плодове (+8,5%), зеленчуци (+5,5%) и масла и мазнини (+4,5%).
Цените на храните през февруари 2011 г. са били с 6,2% по-високи в сравнение с февруари 2008 г., с 3,2% по-високи отпреди една година и 0,6% по-високи в сравнение с преди един месец.
Годишните и месечните темпове на цялостната инфлация са в размер на съответно +2,8% и 0,4%, докато годишният темп на промяна на инфлацията при цените на храните е в размер на +3,2% и +0,6%
По отношение на ценообразуването при продажбите на дребно трябва да се има предвид, че развитието на цените на неземеделските съставки на цената (труд, капиталови разходи и такива за енергия, разлики при веригите за разпространение) имат много по-голяма тежест при инфлацията на цените на храните, отколкото промените в цените на необработените земеделски съставки.
Графики: AgriView, Eurostat