fallback

Газпром опипва почвата за по-скъп газ за Европа

Руският енергиен гигант сигнализира, че европейските клиенти ще са изправени пред поскъпване на газа

11:09 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Руският концерн опипва почвата за ново увеличение на цената на газа.
Снимка: „Газпром“

„Сигурен съм, че това не е рекордът, който ще постигнем през тази година. В момента европейският газов пазар чупи всички рекорди, износът ни през април ще е по-висок дори от този през някои зимни месеци“.

Думите са изречени небрежно снощи от изпълнителния директор на руския енергиен концерн „Газпром“ Алексей Милер по време на среща с руски журналисти. „До декември цената на 1000 кубически метра газ по дългосрочните ни договори ще достигне средно 500 долара“, е добавил впоследствие Милер, цитиран от Ройтерс. 

Според анализатори по този начин руският концерн опипва почвата за ново увеличение на цената на газа. В момента търсенето на енергийния източник е високо, защото след земетресението в Япония и последвалата ядрена катастрофа много европейски държави се опитват да променят енергийния си микс и залагат засилено на газ. В момента Старият континент получава около една четвърт от газовите си доставки именно от руския държавен монополист „Газпром“.

През февруари концернът вече обяви повишение на цената от 308 на 352 долара за 1000 кубика. За първото тримесечие на 2011 г. средната експортна цена за Европа е била 346 долара за 1000 кубически метра.

В момента „Газпром“ се опитва да обвърже цените и по дългосрочните договори с цената на петрола, която заради кризата в Близкия Изток и Северна Африка скочи до 120 долара за барел – най-високата стойност от 2008 г. насам. Много клиенти обаче изискват от руския монополист да калкулира в цените и променените валутни курсове – искане, което засега среща остра съпротива в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още