fallback

Повечето европейски индекси посрещат Великден на зелено

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,5% до 280 пункта след добро представяне на миннодобивния и банковия сектори

19:24 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

С изключение на FTSE 100 в Лондон, европейските индекси завършиха последната сесия преди Великден на зелено.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,51% до 280 пункта, след добро представяне на миннодобивния и банковия сектор. Индексът отбеляза ръст за трета поредна сесия.

Щатските пазари също отвориха с печалби, след обявяването на по-добри от очакваните резултати на Morgan Stanley и UnitedHealth Group Inc.

В Европа акциите на производителя на химикали и бои Akzo Nobel се повишиха с над 4%, след като групата отчете 58% ръст на печалбата си за първото тримесечие и обяви, че ще повиши цените и ще ограничи разходите си, за да омекоти ефекта от повишаващите се цени на суровините.

Акциите на холандския телеком KPN се сринаха с над 8%, след като компанията понижи прогнозите поради влошените пазарни условия.

Прогнозата на KPN се отрази и на други компании в сектора. Акциите на британския мобилен оператор Vodafone Group се понижиха с над 4%, докато в Париж France Telecom изгуби над 1,4%.

Банковият сектор като цяло се представи добре. В Лондон Barclays PLC се повиши с 1,5%, докато UniCredit SpA отбеляза ръст от над 4% в Милано.

Хеино Руланд, стратег на Ruland Research, очаква добри резултати, особено от индустриалния сектор в Германия, поради нарастващото присъствие на германски компании в Китай, Индия и други развиващи се пазари.

„Германските компании вероятно ще продължат с доброто си представяне, защото продават на развиващи се пазари, с които останалите европейски страни почти нямат контакт“, казва той.

В четвъртък германският DAX 30 се представи значително по-добре от останалите европейски индекси, повишавайки се с 0,64% до 7295 пункта.

Акциите на производителя на мобилни телефони Nokia Corp. се повишиха, след като компанията обяви по-добра от очакваната печалба за първото тримесечие.

В Париж CAC 40 се повиши с 0,43% до 4022 пункта, докато британският FTSE 100 изгуби 0,07% до 6018 пункта. Сериозният спад на Vodafone неутрализира доброто представяне на миннодобивните компании в Лондон.

Акциите на италианският автомобилопроизводител Fiat SpA се повишиха с над 4%, след като компанията обяви, че ще повиши дела си в Chrysler Group с 16% чрез сделка за 1,3 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още