fallback

Пазарите на Стария континент бяха подкрепени от добри корпоративни отчети

Европейският PMI индекс се оказа над прогнозите за април, подчертавайки инерцията в икономиката

19:12 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се възстановиха от вчерашните загуби, подпомогнати от добри корпоративни отчети, като силният икономически фундамент се очаква да подкрепи пазара в по-дългосрочен план, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се покачи с 0,4% до ниво от 1 116 пункта, компенсирайки част от загубените 1,7% в предната сесия след решението на S&P да понижи перспективата по кредитния рейтинг на САЩ от стабилна на негативна.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,5% до 5 896 пункта, германският DAX прибави 0,1% до 7 035 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 0,6% до 3 906 пункта.

Силните тримесечни отчети затвърдиха доверието в перспективите пред корпоративния сектор, като компанията за луксозни стоки Burberry и производителят SKF поскъпнаха с около 6%, след като обявиха добри резултати.

„Глобалните компании, особено производителите, ще оповестяват все по-големи печалби и парични постъпления. Съществува сериозна подкрепа за износа при настоящите нива на паунда и долара”, коментира базиран в Лондон фонд мениджър.

Европейският PMI индекс, който е широк измерител на активността в частния сектор, се оказа над прогнозите за април, подчертавайки инерцията в икономиката.

Това е знак, че икономическият фундамент може да продължи да подкрепя корпоративния растеж и фондовия пазар в средносрочен план.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 19.08.22 г.
fallback