fallback

Европейските акции приключиха с умерени повишения петъчната сесия

Подновените страхове относно дълговата криза в еврозоната и покачването на инфлацията в Китай разтревожиха инвеститорите

19:40 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в петъчната сесия, на фона на подновените страхове относно дълговата криза в еврозоната и покачването на инфлацията в Китай, предава Ройтерс.

Тревогите около дълговата криза в Европа се възобновиха, след като Moody's намали кредитния рейтинг на Ирландия до Baa3 – най-ниското ниво от инвестиционните рейтинги, запазвайки негативната си прогноза.

Друг източник на притеснения за инвеститорите бе покачващата се инфлация в Китай, която се е ускорила до 5,4% през март от 4,9% за февруари, което надмина пазарните очаквания. Това подклажда страховете от допълнително затягане на монетарната политика в страната.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, прибави 0,2% до ниво от 1131 пункта, след като в предната сесия регистрира двуседмично дъно.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,5% до 5996 пункта, германският DAX се покачи с 0,4% до 7178 пункта, а френският CAC 40 прибави 0,1% до 3974 пункта.

„Пониженият рейтинг на Ирландия със сигурност не влияе добре на пазарните нагласи. Той още веднъж показва, че проблемите пред еврозоната не са изцяло зад гърба ни и могат да изникнат във всеки момент”, казва Филип Жизел, ръководител Анализи в BNP Paribas Fortis Global Markets.

”Излизане от пазара през май може би не е толкова лоша идея. През следващите няколко месеца пазарът вероятно ще е по-слаб и по-нервен”, смята той.

”В момента на пазара има противоборство между макроикономическия фундамент, който все още е сравнително добър, и рискови фактори като цената на петрола, ситуацията в Япония и евентуален обрат в монетарните и фискални политики. Докато фундаментът е добър ще имаме волатилен пазар с възходящ тренд”, коментира Клаус Виинер, главен икономист в Generali Investments.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 20.08.22 г.
fallback