fallback

BusinessEurope: България е над средното за ЕС ниво на база 34 бизнес критерия

Според Конфедерацията на европейския бизнес през настоящата година в Европа ще бъдат създадени почти 1 млн. нови работни места

17:46 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

На база 34 критерии, обхващащи производителността на труда, инвестициите, търговията, заетостта, фискалната устойчивост и финансовата стабилност, BusinessEurope формира индекс, чрез който разделя страните от ЕС в две групи:

Страни, над средното за ЕС равнище: Австрия, България, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Люксембург, Холандия, Полша, Словения и Швеция.

Страни под средното за ЕС равнище: Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Обединеното кралство.

Конфедерацията на европейския бизнес, чийто член от българска страна е Българската стопанска камара, публикува редовния си доклад „Икономически перспективи – пролет 2011”. Документът е озаглавен „Плуване срещу вятъра: европейският бизнес трябва да създаде 1 млн. нови работни места през 2011 г.”

В него се посочва, че се наблюдава по-силно от очакваното възстановяване на европейската икономика от ефектите на икономическата криза и се препоръчва да се направи възможното тези темпове на възстановяване да се запазят и занапред.

BusinessEurope прогнозира реалният ръст на БВП за 2011 г. да достигне 1,8% в ЕС-27 и 1,7% в еврозоната, инфлацията – 2,6% (ЕС-27) и 2,2 % (еврозона), безработицата – 9,6% (ЕС-27) и 10% (еврозона), а брутният публичен дълг (като % от БВП) да достигне 81,6% за ЕС-27 и 86,1% за еврозоната.

Очакванията на европейския бизнес са през настоящата година в Европа да бъдат създадени почти 1 млн. нови работни места, като най-висок ръст на заетостта планират работодателите в Полша, Люксембург, Литва, Финландия, Холандия, Германия и Белгия.

„Възстановяването на Европа все още е неравномерно, което създава известни икономически дисбаланси. Това е остро политическо предизвикателство пред държавите-членки, които са натрупали големи дефицити по текущите си сметки преди кризата”, се казва в анализа.

„Очаква се събитията в Япония и Северна Африка да имат ограничено влияние върху икономическия растеж на ЕС през тази година, въпреки че е налице трайно влошаване на веригите за доставки, така че е трудно да се прецени реалното състояние и перспективите пред стоковите и финансовите пазари”, се казва още в доклада.

Като основни рискови фактори пред икономическия растеж в ЕС, BusinessEurope посочва цените на петрола, състоянието на публичните финанси, натискът върху трудовите възнаграждения и финансовата нестабилност на пазарите.

Ключов фактор за подобряване на конкурентоспособността според BusinessEurope е модернизирането на механизмите за договаряне на работните заплати, придружено с пазарни реформи, насочени към по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на труда, повишаване на мобилността и уменията на трудовия ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 07.09.22 г.
fallback