fallback

Европейските индекси на зелено, добри печалби за Alcatel-Lucent

Повишаването на европейските индекси е факт, въпреки по-ниския от очакваното ръст на индустриалното производство в еврозоната

18:52 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се възстановиха от сутришните загуби и завършиха сесията в сряда с печалби, пише MarketWatch. Днешният ден ще се запомни и с доброто представяне на френския технологичен гигант Alcatel-Lucent SA.

Пан-европейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,73% до 278 пункта, след като щатските индекси стартираха сесията с печалби. Във вторник Stoxx 600 се понижи с 1,7%.

Продажбите в САЩ през март са се повишили с 0,4%, най-скромният ръст от 9 месеца. Пазарите очакват и поредното издание на Beige Book, хумористична компилация на Федералния резерв посветена на щатската икономика.

Акциите на Alcatel-Lucen се спечелиха над 7%, след като Morgan Stanley повиши прогнозата си за компанията.

Френският CAC 40 се повиши с 0,75% до 4006 пункта, воден от доброто представяне на Alcatel-Lucent. Повечето от останалите компоненти на индекса също завършиха сесията с печалби.

В Лондон, акциите на производителя на чипове за мобилни устройства ARM Holdings също се повишиха с над 6%, след голямата разпродажба от сесията във вторник.

Банките също се представиха добре в Лондон, след като J.P. Morgan Chase & Co. обяви 67% ръст на нетната си печалба за първото тримесечие. J.P. Morgan Chase стартира и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 15 млрд. долара.

Акциите на Barclays PLC се повишиха с над 1,5%. С печалби затвориха и HSBC Holdings PLC и Bank of Scotland Group PLC.

Повишаването на европейските индекси е факт, въпреки че индустриалното производство в еврозоната се повиши с едва 0,4% през февруари. Прогнозата на анализаторите беше за 0,8%.

Според Capital Economics, възстановяването в индустриалния сектор започва да губи инерция. Анализаторите допълват, че ръстът на индустриалното производство ще отстъпи на миналогодишния, ако еврото се задържи на сегашните си високи нива. Поради по-строгата фискална политика, „ние очакваме ръстът в еврозоната да се забави чувствително през втората половина на годината“, посочват те.

В Германия DAX 30 се повиши с1,06% до 7178 пункта, воден от добрите печалби на автомобилопроизводителите Volkswagen AG и BMW AG.

На зелено бяха и акциите на Daimler AG, след като компанията обяви, че през 2011 г. очаква „значително по-високи“ печалби след данъци, в сравнение с отчетените 7,2 млрд. евро през 2010 г.

Също във Франкфурт, Commerzbank AG изгуби над 4% от стойността си.

Акциите на HeidelbergCement AG спечелиха над 4%, след като BNP Paribas повиши прогнозата си за компанията, поради очаквания ръст в търсенето на цимент, след земетресението в Япония.

Я Лондон FTSE 100 се повиши с 0,77% до 6010 пункта, възстановявайки се от спада във вторник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още