fallback

Siemens се отказва от ядрените си амбиции

Индустриалната група обмисля да се откаже от партньорство с руската държавна ядрена компания Росатом

11:26 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалният гигант Siemens може да се откаже от амбициите си в ядрения сектор на фона на нарастващата съпротива срещу ядрената енергетика в Германия и масовото преразглеждане на ядрени проекти по цял свят след катастрофата в японската атомна централа във Фукушима, пише Financial Times.

Индустриалната група обмисля да се откаже от участието си в проект за изграждане на ядрена централа с руската държавна ядрена компания Росатом. Споразумението за партньорство между Siemens и Росатом беше подписано през 2009 г.

Решението на Siemens илюстрира как ядрената катастрофа в Япония хвърля сянка върху прогнозирания до неотдавна глобален ядрен ренесанс и принуждава компаниите в сектора да преосмислят бизнес моделите си.

Въпреки че формални разговори за прекратяване на сътрудничеството все още не са проведени, високопоставен служител на германската компания е заявил пред Financial Times, че основният въпрос остава как групата да намери изход, който да не злепостави нито руската страна, нито Петер Льошер, изпълнителен директор на Siemens.

 Решението би било удар за Льошер, който бе в основата на инициативата Siemens да загърби дългогодишното си сътрудничество с френската Areva в полза на руснаците.

При подписването на договора с Росатом през март 2009 г. Льошер предизвика останалите играчи в сектора – френската Areva и американските General Electric и Westinghouse, като заяви, че Siemens ще се превърне в „пазарен лидер“.

Льошер се надяваше да спечели от очаквания глобален бум в ядрения сектор. Според анализаторите до 2030 г. можеха да бъдат построени 400 ядрени централи на стойност 1 трлн. евро. Голяма част от проектите обаче в момента се преосмислят.

Дори преди катастрофата в Япония обаче редица членове на борда на директорите на германската компания са изразявали резерви към бизнес перспективите на планираното партньорство.

„Фукушима е поводът, но не и причината“, казва пожелалият анонимност служител на Siemens.

И все пак германският индустриален гигант се страхува да не застраши бизнеса си с Русия, където продажбите на компанията само за миналата година са 1,2 млрд. евро. Siemens спечели и няколко големи проекта като изграждането на електроцентрала за зимните олимпийски игри в Сочи.

„Трябва да намерим правилния баланс. Ако отрежем (руския премиер Владимир) Путин, в бъдеще няма да може да му продадем и едно бонбонче“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още