fallback

Централните банки по света са по-агресивни от необходимото

Повишението на лихвите от ЕЦБ може да принуди периферните страни от еврозоната да напуснат еврото, смята опитният трейдър Денис Гартмън

22:28 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваното утре повишение от ЕЦБ на основната й лихва от 1% на 1,25% е твърде прибързано, смята Денис Гартмън – трейдър с над 30-годишен опит в търговията с валути и суровини, цитиран от CNBC.

Според автора на популярното издание "The Gartman Letter" централните банки по света са по-агресивни от необходимото. Те мислят, че чрез повишаването на лихвите ще стабилизират икономиките.

Гартмън вярва, че повишението от ЕЦБ е предизвестено, но не мисли, че останалите централни банки ще продължат с вдигането на лихвите.

В бъдеще той очаква централните банки да работят заедно за стимулиране на глобалната икономика, като ЕЦБ и Федералният резерв ще си сътрудничат особено в областта на паричната политика.

Гартмън, който в миналото призоваваше за разпадене на еврото, смята че повишението на лихвите на Стария континент в крайна сметка ще принуди периферните страни от еврозоната да напуснат общата валута.

Той отбелязва, че е малко вероятно някоя от тях да го стори през следващите месеци, но подчертава, че повишението на лихвите от ЕЦБ подкопава стойността на единната валута за тези държави.

Според него Португалия, Ирландия и Испания, например, се нуждаят от слаба валута, за да подпомогнат обременените си с дългове икономики.

Силното евро е от полза за Германия и Франция, които се страхуват от отприщване на инфлацията, а не от нестабилните финансово членки на еврозоната, посочва Гартмън.

”Ако бях на мястото на португалците, щях да гласувам за излизане от еврото – би ми трябвала слаба валута”, изтъква той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още