fallback

Дясноцентристите в Европа губят позициите си

Меркел, Саркози и Берлускони са поставени под все по-силен натиск и пред угрозата да се разделят с властта

14:09 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Саркози и Меркел на среща на ЕС в Брюксел на 25 март. Снимка: БТА

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини ядрената криза в Япония, предизвикана от тежкото земетресение от девета степен по Рихтер, за „много болезнената загуба“, претърпяна от партията на християндемократите в провинция Баден-Вюртемберг, пише Financial Times.

Някои дясноцентристки фигури призоваха Меркел да поеме последствията и да предприеме промяна в централизирания начин, по който се управлява страната.

Загубата на партията на Меркел означава, че лидерите на трите най-големи икономики в еврозоната са подложени на силен натиск, който сериозно подкопава политическия им авторитет.

Във Франция Никола Саркози също е изправен пред опозиция дори в рамките на собствената си партия. На този фон се увеличават съмненията дали Саркози ще успее да спечели президентските избори догодина, тъй като партията му претърпя тежка загуба на местните избори, състояли се през уикенда.

Третият водещ политик, който губи позиции, е премиерът на Италия Силвио Берлускони. Срещу него отново се водят дела, а скандалите около личния му живот не спират.

За двете държави участието в ударите срещу Либия е начин за демонстрация на сила и опит за позакрепване на разклатеното им реноме, коментират анализатори.

Меркел отхвърли критиките към управлението си и обвини за загубата външни фактори, настоявайки, че ситуацията в Япония има голяма роля за слабия резултат. Въпреки това тя признава, че „болката от тази загуба няма да изчезне за един ден“.

Управляващата коалиция на Меркел даде ясно да се разбере, че Германия ще се стреми към ограничаване на използването на ядрена енергия, след като избирателите в Баден-Вюртемберг дадоха гласа си за коалицията между зелените и социалдемократите.

Меркел заяви, че Германия се нуждае от „съвсем различна концепция“ за ядрената енергетика. Това обаче се случи след загубата на изборите, които лишиха християндемократите от управлението на провинция, която са ръководили близо шест десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още