fallback

Гърция започва приватизацията за 50 млрд. евро

Наети са банките, които ще консултират правителството по концесията на летището в Атина и развитието на луксозен курорт

20:59 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Гърция е избрало международните консултанти, които да помагат при първата вълна от амбициозната програма за приватизация, която е на стойност 50 млрд. евро. Основната задача на този план е да се избегне опасността от преструктуриране на държавния дълг на страната, пише Financial Times.

Днес финансовото министерство е обявило финансовите и юридически съветници, които ще посредничат за два мащабни проекта за концесии – на летището в Атина и за разработването на луксозен курортен комплекс в покрайнините на гръцката столица.

Правителството обяви, че „през следващите седмици ще бъде представен план за действие”, в който ще бъдат изложени вариантите за набиране на 15 млрд. евро през следващите две години и още 35 млрд. евро през последващите ги три. Това трябва да се случи чрез приватизация на компании и управление на държавни имоти.

Приватизационната програма е един от основните моменти по пътя към изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз и Междунродния валутен фонд в замяна на спасителната помощ от 110 млрд. евро, отпусната на страната.

Финансовото министерство е наело френската банка BNP Paribas и National Bank of Greece за консултанти по 20-годишната концесия за управление на единственото международно летище в столицата Атина. В момента то се управлява от немската компания Hochtief.

В същото време Citigroup и Piraeus Bank ще съветват правителството по концесията за развитие на имот от 1 500 акра, част от летището, който трябва да бъде превърнат в луксозен туристически курорт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още