fallback

Бузек: Европарламентът продължава с решителната си борба срещу корупцията

Уличените в лобизъм от медии под прикритие депутати ще се оттеглят от постовете си в институцията

19:18 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви днес, че институцията е твърдо решена да продължи политиката си на нулева толерантност към корупционното поведение.

Това се случи при откриването на днешната сесия на ЕП в Брюксел по повод статията в британски вестник, която обвинява в корупционно поведение европейски депутати.

Бузек съобщи, че евродепутатът Зоран Талер (С&Д, Словения) подава оставка, както и че неговият колега Ернст Щрасер (EНП, Австрия) е заявил намерение да направи същото в близките дни.

Той уточни, че евродепутатът Адриан Северин (Румъния) напуска групата на социалистите и демократите в ЕП и занапред той ще участва в работата на парламента като независим представител.

Тримата евродепутати според британското издание "Сънди таймс" приели да лобират в ЕП срещу сумата от 100 000 евро годишно, като офертата била направена от журналисти на вестника, представили се като лобисти.

Тези оставки са следствие на серия от сериозни обвинения, които се появиха в пресата относно неправилно поведение на ограничен брой членове на ЕП, заяви Бузек. Той уточни, че днес е свикал среща на Бюрото на ЕП за обсъждане на ситуацията, като разговорите ще продължат довечера.

ЕП иска да бъдат установени всички факти и ще окаже пълно сътрудничество на всички компетентни власти, заяви председателят на парламента. По неговите думи ЕП трябва да промени своите вътрешни правила за подобни случаи и да въведе правно обвързващ код за поведение на лобистите в институциите на ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 26.08.22 г.
fallback