fallback

Франция предлага въвеждане в ЕС на единни стандарти за ядрена безопасност

Същото предложение днес направи и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко

15:15 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Франция предлага въвеждане на единни стандарти за безопасност на ядрените централи в Европейския съюз. Това е заявил днес министърът на промишлеността и енергетиката на страната Ерик Бесон по време на провеждащата се спешна среща в Брюксел на министрите на енергетиката на страните от ЕС, съобщи Итар-Тасс.

Срещата е посветена на европейската ядрена енергетика в контекста на случващата се авария в атомната електроцентрала във Фукушима, Япония след опустошителното земетресение и последвалите го вълни цунами.

„Възнамерявам да предложа да се повиши общото равнище на безопасност и надеждност на европейските АЕЦ и да се приемат общи норми за ядрена безопасност“, заяви Бесон.

Централна тема на провеждащата се днес среща на министрите на енергетиката на ЕС е обсъждането на предстоящите т.нар. стрес-тестове на всичките 143 европейски ядрени централи. От страните в ЕС Франция има най-много ядрени централи и около две трети от елекроенергията на страната се произвежда от тях.

Също днес, по време на конференция в Словакия, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко направи подобно предложение. То е да се въведат единни стандарти за безопасност в АЕЦ и за се направи проверка както на работещите ядрени реактори, така и на тези, които се строят в момента.

Сслед проверките, в случай на необходимост, е необходимо да се направи съответното дострояване или доокомплектоване на ядрени блокове, посочи Шматко.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още