fallback

Европейските банки трябва да се подготвят за преструктуриране

Банките в ЕС ще бъдат задължени да предоставят подробна информация за държавните ценни книжа, които държат в търговския и банковия си портфейл

18:10 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в Европейския съюз (ЕС) ще бъдат задължени да предоставят подробна информация за държавните облигации, които държат в търговския и банковия си портфейл.

Това е едно от условията на стрес тестовете в европейския банков сектор, които се провеждат през тази година, става ясно от документ, разкриващ предварителното становище на лидерите от ЕС. То ще бъде оповестено на срещата им на върха на 24-25 март, пише Ройтерс.

„Оповестяването на информация от банките ще се подобри, включително и относно държаните от тях държавни ценни книжа в търговския и банковия им портфейл”, се казва в документа, с който Ройтерс разполага.

Банковият портфейл съдържа тези ценни книжа, с които банката не търгува активно, защото планира да задържи до падеж.

„Преди публикуването на резултатите от стрес теста страните членки ще подготвят конкретни и амбициозни стратегии за преструктуриране на уязвимите банки, включително и решения от частния сектор (чрез пряко финансиране от пазара или продажбата на активи), но и солидна рамка за предоставяне на държавна подкрепа, в случай на нужда”, пише още в документа.

Целта на стрес тестовете е да се възстанови доверието в банковия сектор в региона, след като проверката на състоянието му от миналата година бе широко критикувана заради липсата на прозрачност и надеждност.

Само седем от 91 тествани банки не издържаха тестовете миналата година, които показаха, че тези седем банки трябва да привлекат само 3,5 млрд. евро допълнителен капитал, което се оказа много по-малко от очакваното.

Всички банки от Ирландия, включени в теста, го издържаха, но три месеца по-късно Дъблин се нуждаеше от 85 млрд. евро спасителен заем заради разклатеното състояние на банковия си сектор, като се наложи големите ирландски банки да бъдат спасени от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още