fallback

Европейските индекси на червено след земетресението в Япония

Земетресението в Япония допринесе за несигурността на пазарите, но не трябва да забравяме и напрежението в Близкия Изток и проблемите в еврозоната, коментират анализатори

19:48 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се понижиха в петък, след като най-мощното земетресение в Япония за последните 100 години нанесе тежък удар на застрахователния сектор, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,89% до 275 пункта. Индексът изгуби 1,20% в четвъртък, след като понижаването на кредитния рейтинг на Испания, слабите данни за китайската икономика, и продължаващите кръвопролития в Либия вгорчиха настроението на инвеститорите.

Акциите в Европа усетиха труса от земетресението в Япония. Някои от най-големите спадове в Stoxx 600 бяха на компании от застрахователния сектор. Сред губещите се нареждат Munich Re, и Hannover Re в Франкфурт, както и Swiss Re в Цюрих и Scor SE в Париж.

Според анализатори на Jefferies, загубите за застрахователните компании, от земетресението с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер в Япония са сравнително малки. Според тях, застрахованите загуби са от порядъка на 10 млрд. долара, а негативният ефект върху балансите на застрахователите ще е с около 5%.

Ф Париж CAC 40 изгуби 0,89% до 3929 пункта, във Франкфурт DAX 30 се раздели с 1,16% до 6981 пункта, докато в Лондон FTSE 100 се понижи с 0,28% до 5829 пункта.

В Токио Nikkei 225 затвори с понижение от 1.7% до 10254 пункта, докато щатските индекси, след волатилна сутрин слабо се повишиха.

„Земетресението в Япония допринесе за несигурността на пазарите, но не трябва да забравяме и напрежението в Близкия Изток, повишаващата се цена на петрола и проблемите в еврозоната. Това е перфектната буря на несигурността - всичко се случва едновременно, така че може да очакваме няколко седмици на пазарни корекции“, казва Филип Жизел, директор на изследователския отдел на BNP Paribas Fortis Global Markets.

Земетресението в Япония засенчи новините от срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел, които се надяват да се споразумеят за мерки, които да сложат край на дълговата криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още