fallback

Очакват рекорден износ за над 1 трлн. евро от Германия през 2011 година

Сред основните рискове за страната е инфлационният натиск, предизвикан от поскъпването на петрола

18:31 | 09.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия ще бъде рекордно висок тази година, прогнозира днес Асоциацията на германските износители и търговци на едро (BGA), цитирана от ДПА.

Сдружението очаква германският износ да нарасне с 9% до 1,046 трилиона евро тази година, а вносът да скочи с 12 на сто до до 903 милиарда евро на фона на силното възстановяване на растежа в най-голямата европейска икономика.

"Без съмнение в момента преживяваме истински бум на германския износ", коментира председателят на асоциацията на износителите Антон Бьорнер.

Той обаче отбеляза, че перспективата за износа на страната е изложена на няколко риска и заради това трайността на бума не може да се гарантира. Заплаха за износа са продължаващата дългова криза в Европа и усещането за несигурност около американската икономика.

Рискове за световната търговия създава и подновеният инфлационен натиск, предизвикан от силното поскъпване на петрола заради размириците в Либия и някои части на арабския свят.

Още през октомври асоциацията обяви, че очаква германският износ да прехвърли прага от 1 трилион евро за първи път през 2011 година.

Германия е вторият по големина износител в света след Китай, посочва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още