fallback

Дания привлече Германия и Франция в борбата срещу Базел 3

Дания иска от ЕК да промени правилата на Базелския комитет за банков надзор, които могат да принудят кредиторите да продават ипотечни облигации

17:41 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Дания се съюзи с Германия и Франция в борбата срещу някои от новите правила на Базелския комитет за банков надзор, които могат да ощетят несправедливо третия по големина пазар на обезпечени облигации в света, пише Bloomberg.

Съвместно писмо от министерствата на икономиката на Дания, Германия и Франция, датирано от 20 декември и предоставено на Bloomberg, показва, че Европейската комисия работи над модел за оценка на ликвидността на обезпечените облигации, който според трите страни отразява адекватно техния статус.

От министерството на икономиката на Дания посочват, че на този етап е твърде рано да се каже дали противодействието ще даде резултат.

Дания иска от Европейската комисия да промени правилата, установени от Базелския комитет за банков надзор, които смята, че ще принудят кредиторите да продават ипотечни облигации.

От Асоциацията на датските ипотечни банки нарекоха нежеланието на Базелския комитет да оцени ипотечните ценни книжа като най-ликвидна категория активи „гротеска”.

Според ръководството на датската банка Nykredit страната е изправена пред кредитна криза, чиито последици никой не може да си представи, ако правилата от Базел 3 не се променят.

Стандартите за ликвидността са „ключов въпрос” според комисаря по финансовите въпроси на ЕС Мишел Барние. Той ръководи работата на ЕС над въвеждането на правилата на Базелския комитет. „Имайки предвид проблемите, свързани с ликвидността, които видяхме в последната криза, е важно да го направим както трябва”, посочва той.

Кредиторите в Дания държат повече от половината от ипотечните ценни книжа за 490 млрд. долара в страната. Съгласно новите правила на Базелския комитет те ще трябва да ограничат до 40% дела на своите активи с най-висок рейтинг, които класифицират като ликвидни.

Според Базелския комитет това правило ще накара банките да разполагат с повече ликвидни активи, което ще ги предпазва по време на финансови кризи.

Размерът на пазара на ипотечни облигации в Дания е около 1,5 пъти по-голям от датската икономика и над седем пъти по-голям от пазара на държавни облигации, което го прави един от най-големите в света.

Централната банка на Дания, въпреки че не е сред 27-те членове на Базелския комитет, е един от най-яростните критици на стандартите за определяне на ликвидността.

Ипотечните ценни книжа са дългови книжа, обезпечени с паричните потоци от група ипотечни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още