fallback

Кадафи е изгубил контрола над петролните и газовите находища в Либия

Контролът върху газовите и петролните залежи в Либия е преминал в ръцете на местни кланове, казва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

19:56 | 28.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз обяви, че режимът на Муамар Кадафи е изгубил контрол над повечето петролни и газови находища в страната, съобщава Асошиейтед прес, цитирайки еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според Йотингер контролът върху газовите и петролните залежи в Либия е преминал в ръцете на местни кланове или лидери на временни местни администрации, които започнаха да се появяват след бунтовете и хаоса извън столицата Триполи.

Директорът на либийската Националната петролна корпорация Шукри Ганем отхвърля твърденията на Йотингер. Според Ганем всички петролни и газови находища, рафинерии, терминали и инсталации са добре защитени и безопасни. Според него добивът на петрол в Либия е намалял с 50% заради евакуацията на чуждестранни работници и персонал. На терминала в Брега, както и на други терминали, танкери товарят петрол за износ, каза Ганем.

Безредиците в Либия предизвикаха сериозно безпокойство на световния петролен пазар заради опасността протестите да обхванат и други страни членки на ОПЕК в района. Според Асошиейтед прес това би довело до сериозен недостиг на петрол и газ, до рязко увеличаване на цените и до блокиране на усилията за възстановяване от икономическата криза.

Асошиейтед прес съобщава, че петролният терминал в Тобрук, в източната част на Либия, е подновил работа, макар и не с пълен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още