fallback

Европейските индекси отново на зелено

Либия остана във фокуса на инвеститорите, след като страната беше въвлечена в гражданска война

19:34 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се повишиха в петък, след като цената на петрола падна под 100 долара за барел, въпреки несигурността около доставките през изминалата седмица породена от гражданската война в Либия, пише MatketWatch.

Паневропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 1,27% до 284 пункта, подкрепен от финансовия сектор. Индексът изгуби 0,6% в четвъртък, отбелязвайки спад за пета поредна сесия.

Щатските индекси се повишиха при отварянето на сесията в Ню Йорк, като бяха подкрепени допълнително от добри данни за потреблението.

Пазарите останаха неспокойни поради продължаващите вълнения в Близкия Изток и Северна Африка. Либия остана във фокуса на инвеститорите, след като страната беше въвлечена в гражданска война. Повече от 85% от петрола добиван в Либия се изнася за Европа.

Петролните доставки са нарушени поради въстанието срещу режима на управляващия от 42 години полковник Муамар Кадафи и това доведе до повишаване на цената на суровината до 30 месечен връх по-рано тази седмица. Цената на американския лек суров петрол в петък се задържа близо до 100 долара за барел.

В четвъртък, Саудитска Арабия обяви, че е готова да увеличи добива на петрол, за да компенсира недостига причинен от бунтовете в Либия.

„Изявлението на правителството в Саудитска Арабия, че ще увеличи добива на нефт ако е необходимо беше обнадеждаващо“, казва Джонатан Джаксън, директор на Killik & Co.

Международната общност все още не се е споразумяла за координиран отговор на влошаващата се ситуация в Либия. Великобритания и Франция планират предложение за въвеждане на ембарго за внос на оръжия и финансови санкции под егидата на Организацията на обединените нации (ООН).

От своя страна, швейцарското правителство поиска от банките си да замразят активите принадлежащи на режима на Кадафи.

Френският CAC 40 се повиши с 1,51% до 4070 пункта

Европейският аерокосмически гигант EADS се раздели с над 0,5%, след като компанията изгуби сделка за милиарди долари от американския си конкурент Boeing Co.

Германският DAX 30 спечели 0,77% до 7185 пункта. Deutsche Telekom AG изгуби над 1,5%, след като обяви по-големи от очакваното загуби за четвъртото тримесечие и понижи оценката за активите си в южна и източна Европа.

Акциите на Volkswagen AG се повишиха с над 5%, след като компанията обяви, че годишната и печалба през 2010 г. е нараснала до 6,84 млрд. евро от 960 млн. евро през 2009 г., поради повишено търсене в Китай.

Британският FTSE 100 се повиши с 1,37% до 6001 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още