fallback

ЕК се ангажира да намали бюрократичните пречки за малкия бизнес

Европейската комисия публикува в сряда дългоочаквания си доклад за Закона за малкия бизнес

11:41 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия публикува в сряда дългоочаквания си доклад за Закона за малкия бизнес, в който се поема ангажимент за намаляване на бюрокрацията, подобряване на достъпа до финансиране и усилия за хармонизиране на данъчната система в страните членки, предаде EurActiv.

 

В доклада се отправят 29 препоръки, чрез които да се фокусира ефектът от създадения преди две години закон.

Законът за малкия бизнес има 10 водещи принципа, включително подобряване на достъпа до финансиране и съставяне на правила за случаи на банкрут, които да дадат втори шанс на предприемачите.

Докладът на комисията трябваше да бъде готов през декември, но публикуването му беше отложено и той беше многократно преправян. Това, което е било премахнато от доклада, е също толкова интересно, като това, което е останало, пише EurActiv.

При представянето на доклада еврокомисарят по въпросите на индустрията Антонио Таяни е подчертал няколко от препоръките в доклада като намаляването на срока и разходите за стартиране на бизнес до максимум три дни и съответно 100 евро. Той е заявил също така, че ЕС ще укрепи схемата си за гарантиране на заеми и ще увеличи достъпа на малките и средни фирми до държавни поръчки.

Представители на малкия бизнес са заявили, че са доволни като цяло от окончателната версия на доклада, но че има какво още да се направи. „Това наистина е стъпка напред, но тя трябва да бъде подкрепена с увеличаване на финансирането, защото в противен случай всичко ще е само на думи“, посочва Андреа Бенаси, генерален секретар на Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средните предприятия (UEAPME).

По думите му програмите на ЕС за малките и средни фирми са на стойност около 500 млн. евро, но „дали тези средства достигат до сектора е друг въпрос“. От асоциацията са поискали тази сума да бъде удвоена през следващия бюджетен период, за да се посрещне нарасналото търсене.

От Европейския алианс на малкия бизнес пък подчертават, че трябва да се вземат предвид разликите в размера на предприятията.

Една от по-спорните мерки е планът за представяне на законодателно предложение за единен корпоративен данък в ЕС и нова стратегия за данък добавена стойност. От комисията обещават, че ще намалят данъчното тегло за малкия и среден бизнес.

Подобно предложение, лансирано наскоро от Германия и Франция, почти със сигурност ще се натъкне на препятствия.

Британският евродепутат Малкълм Хабър, председател на комисията за вътрешния пазар към Европейския парламент, го определя като „първият пирон в ковчега на данъчната конкуренция в ЕС“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още