fallback

Меркел допуска възможността за разширяване на помощта за Гърция

Разширяването на спасителната програма за Гърция ще е част от цялостния пакет за борба с дълговата криза, който ще се обсъжда на срещата на върха следващия месец

11:31 | 23.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че лидерите от Европейския съюз (ЕС) са готови да предоговорят условията по спасителния план за Гърция като част от по-широк план от мерки, с които да се подкрепи доверието в еврото, съобщава Bloomberg.

„Със сигурност има дискусия за това дали да се удължи периода на гръцката програма”, заяви Ангела Меркел, като отбелязва, че планът за помощ на Гърция от май 2010 година е ограничен до три години, докато спасителният пакет за Ирландия, одобрен през ноември, ще е в сила за седем години.

Удължаването на срока на програмата е един от аспектите за промяна, които се обсъждат, е посочила Меркел вчера в Берлин след разговори с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

По думите на немския канцлер разширяването на плана ще бъде част от цялостния пакет за борба с дълговата криза в еврозоната, който ще се обсъжда на срещата на върха следващия месец.

Коментарите на Ангела Меркел, която ръководи най-голямата икономика на Европа, са първата индикация, че ЕС може да отговори на призивите от страна на Гърция за облекчаване на условията за спасяване на задлъжнелите страни.

В началото на тази седмица гръцкият премиер настоя за намаляване на лихвените проценти по спасителните заеми.

Според прогнози на ЕС гръцкият държавен дълг може да надскочи 156% от брутния вътрешен продукт (БВП) при изтичането на спасителната програма през 2013 г.

Георгиос Папандреу сравни програмата за намаляване на гръцкия дълг със "спринт", казвайки че неговото правителство се ангажира да избегне сценария, при който Гърция преструктурира дълга си.

Ръководителите на ЕС работят над всеобхватен план за спиране на кризата, който да е готов преди срещата на върха в Брюксел на 24-25 март. По думите на Меркел Германия ще представи своите първоначални предложения на специална среща на върха на 11 март, като подобряването на конкурентоспособността на Европа ще бъде "основна тема".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още