fallback

Кризата в Либия предизвика разпродажби на борсите в Европа

Финансовият сектор попадна под най-силен натиск днес, разпродажби имаше и при компаниите с експозиции към Либия

19:48 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа регистрираха значителни понижения в първата търговска сесия за седмицата. Като основна причина за това анализаторите посочват вълната от насилие в Близкия Изток и Северна Африка, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 загуби 1,33 на сто до 287,18 пункта. През целия ден показателят остана на червено, но в края на търговията разпродажбите се ускориха.

Водещият индекс на борсата в Лондон – FTSE 100 отстъпи с 1,12 на сто до 6 016 пункта. В Германия DAX се понижи с 1,4 на сто до 7 322 пункта, толкова изгуби и основният индекс във Франция – CAC 40. Той приключи сесията на ниво от 4 097 пункта.

Причина за негативния старт на седмицата стана насилието в Близкия Изток и Северна Африка. Към момента бунтовете са най-ожесточени в Либия, Бахрейн и Йемен. Според анализаторите следващото огнище може да се окаже Мароко.

Случващото се в Либия се отрази най-силно на борсата в Италия, която е една от най-силно обвързаната с Джамахирията европейска държава. Основният индекс в Милано – MIB, падна с 3,6 на сто до 22 230 пункта.

Компаниите с най-големи експозиции към Либия попаднаха под най-силен натиск. Акциите на Finmeccanica паднаха с 2,7 на сто, пазарната капитализация на ENI се понижи с 5,1 на сто, а тази на UniCredit – с 5,75 на сто.

По особено драматичен начин премина борсовата сесия за водещите гръцки банки. След като в началото на деня по-големите финансови институции се движеха с ръст на пазарната си капитализация от по над 10 на сто заради засилен инвеститорски интерес, сесията приключи с понижения опт по над 10 на сто за Piraeus и над 9 на сто за EFG Eurobank.

Основният гръцки индекс ASE Composite се понижи с 2,7 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още