fallback

Nestle утроява печалбата си през 2010

Швейцарската компания е уверена в перспективите си за 2011, въпреки несигурността в цените на основни суровини

20:54 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Nestle, най-голямата компания за производство на храни в света според обема на продажбите, обяви нетна печалба за 2010 от 34,2 млрд швейцарски франка (35,7 млрд. долара) – под очакванията за 35,7 млрд. франка на анализатори, запитани от Dow Jones Newswires.

Печалбата е над три пъти повече от тази през 2009, когато компанията спечели 10,4 млрд. швейцарски франка, предава MarketWatch.

Финансовият резултат е подпомогнат от продажбата на 52%-я дял на Nestle в Alcon на Novartis, както и от увеличените продажби на развиващите се пазари, а също и от тези на поделението за храни.

Продажбите на Nestle през миналата година се повишават с 1,9% до 109,7 млрд. швейцарски франка – малко над очакванията за 109,5 млрд. Органичният растеж (без ефекта от валутните курсове и придобиванията) на продажбите е 6,2%.

Компанията потвърждава трайната си цел за органичен растеж от около 5% и увеличение на оперативната печалба в местни валути.

Nestle предупреждава за по-тежка ситуация на пазара на храни, заради повишените цени на основни суровини.

Швейцарската фирма обяви, че ще повиши дивидента си с 15%, но инвеститорите може би останаха разочаровани от факта, че не бе обявено ново обратно изкупуване на акции. Компанията се намира в средата на процедура за обратно изкупуване на стойност 10 млрд. франка, която се очаква да завърши в края на годината.

„Мисля, че акциите няма да скочат след тези данни”, коментира Патрик Хазенбьолер, анализатор в Bank Sarasin. Според него инвеститорите са се ослушвали за оповестяване на придобивания, като големи покупки биха намалили вероятността за обратно изкупуване.

„Предполагам, че обратното изкупуване на акции ще бъде обявено по-късно през годината, но смятам, че и при най-малкия слух за придобивания, акциите ще реагират негативно”, отбелязва той.

От Nestle изразяват увереност относно настоящата година, въпреки поскъпването на основни суровини. „Започваме годината с инерция, добре позиционирани да посрещнем неизвестностите, включително и ценовата несигурност”, изтъкват от компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още