fallback

Печалбата на BNP Paribas с 14% ръст заради инвестиционното банкиране

Акциите на най-голямата европейска банка са поскъпнали с 24% от началото на тази година

10:24 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата европейска банка BNP Paribas съобщи, че печалбата й за четвъртото тримесечие се е увеличила с 14%, подпомогната от по-високите приходи от инвестиционно банкиране и от оживлението в банкирането на дребно в САЩ.

Нетната печалба на френската банка нараства до 1,55 млрд. евро от 1,37 млрд. евро за същия период на предходната година.

Това се оказа по-малко от очакванaтa от анализатори, анкетирани от Bloomberg, печалба от 1,71 млрд. евро.

BNP Paribas се възползва от възможностите за поглъщания по време на световната финансова криза, като изкупи бизнеса на застрахователната компания Fortis в Белгия и Люксембург през 2009. По този начин BNP Paribas се превърна в най-голямата по депозити банка в еврозоната.

В края на миналата година главният изпълнителен директор на банката Бодуен Прот заяви, че планира да увеличи пазарния дял в Европа, където темповете на ръст са "бавни, но последователни”, като предвижда и разширяване на развиващите се пазари.

Акциите на BNP Paribas са поскъпнали с 24% на фондовата борса в Париж през тази година в сравнение с 27% скок при акциите на Societe Generale. BNP Paribas изпреварва своя френски конкурент в това отношение през последните четири години, след като пострада от по-малко отписвания на активи по време на ипотечната криза.

Освен това Societe Generale понесе загуба от 4,9 млрд. евро през 2008 заради неоторизирана търговия с ценни книжа на брокера Жером Кервиел.

Societe Generale обяви вчера, че печалбата й за четвъртото тримесечие се е увеличила близо четири пъти до 874 млн. евро, подпомогната от по-доброто представяне на подразделението й в Русия и намаляването на отписванията на инвестиционното й подразделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още